Skip to content
Telefon: +36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu
Derékfájás Alvás Közben

Derékfájás alvás közben

Derékfájás alvás közben

A derékfájás alvás közben is zavarhat minket, nem csak napközben ronthatja közérzetünket. Sőt, a rosszul megválasztott alvási pozíció, nem megfelelő fekhely tovább is ronthatja az állapotot. 

derékfájás alvás közbenAlvás közben meg kell találnunk a megfelelő testhelyzetet, amely gerincünk a kényelmes és gerincedet jól alátámasztó matrac és az általa biztosított megfelelő minőségű és mennyiségű alvás egyszerűen jobbá teszi életminőségedet. számára is optimális.

Ortopédiai szempontból ez leginkább az oldalt fekvés felhúzott lábakkal magzatpózban, esetleg a hanyattfekvés. Sokan szeretnek hason fekve aludni, ám a hason fekvés nem előnyös a nyaki gerincnek, amely amúgy is túl van terhelve.

Nem csak az alvás közben felvett testhelyzet van hatással gerincünkre, hanem a matrac, az ágyrács és a párna is.

párnák közül hasznos lehet az anatómiai párna, a hengerpárna, a búzapelyvával töltött párna, illetve ezek váltogatása. Mindhárom típus biztosítja a nyak megfelelő tartását és a pihentető alvást. Fontos, hogy párnánk a fej és a nyak alatt legyen, és ne a váll alatt, mert úgy megtörhet a gerinc. Ha háton alszunk, ügyeljünk arra, hogy a párna kitöltse a nyak és a matrac közti részt, a fej pedig vízszintes helyzetben legyen. Ha az oldalunkon alszunk, használjunk vastagabb párnát, amely vízszintes helyzetben tartja gerincet.

matracokat mindenképp érdemes tesztelni és után megvásárolni, fő szempontként a váll és a fenékrész kellő alátámasztását figyelembe véve. A gerincproblémák leggyakoribb előfordulása a derékfájás és a gerincsérv / porckorongsérv közé esik. A matrac feladata, hogy a gerincbeteg testét egyenletesen alátámassza, a súlyt oszlassa el a nyomott felszínen és kövesse le maradéktalanul a gerincoszlop természetes alakját. Legyen akár rugós, habszivacs vagy kókuszrost anyagú a matrac, puha, félkemény vagy kemény, a lényeg, hogy a gerincet egyenletesen alátámassza. Alvás szempontjából a leglényegesebb az ágyéki gerinc, amely a gerincoszlop egyik legeszélyeztetettebb szakasza. Ez a testtáj a leghajlamosabb arra, hogy a nem megfelelő alátámasztás miatt a matracba belesüppedjen. Amennyiben a matrac nagyon puha, éjszaka nemhogy pihen a gerinc, de az optimálistól eltérő helyzetbe is kerül. Fontos, hogy a fej hátsó részét, a lapockát, a farkcsontot és a sarkat is alátámassza fekhelyünk.

Milyen matracot válasszunk?

A kényelmes és gerincedet jól alátámasztó matrac és az általa biztosított megfelelő minőségű és mennyiségű alvás  jobbá teszi életminőséget. Ennek hiánya nem kívánt elváltozásokat, hatásokat okozhat, pl. hát és derék fájdalom, nagyobb hajlam a szív és érrendszeri megbetegedésekre, elhízás, ingerült, vagy akár agresszív viselkedés stb.

A matracok keménysége döntő fontosságú. Problémás azonban a tökéletes keménység megtalálását. Először is mindenki mást érez keménynek vagy éppen lágynak.

A túl kemény matrac kárt okozhat. Oldalt fekvésben a gerinc nem kap megfelelő alátámasztást. A fő nyomáspontok a váll és a csípő lesznek. A gerincünk hídként viselkedik és semmi sem támasztja alá, feszül, gyakorlatilag lóg a levegőben.

Lágy matracon aludni olyan, mint a rossz testtartás. Ha nincs megfelelő tartása a matracnak, akkor olyan, mintha egész nap  görnyedt háttal állnánk.

félkemény matracok jelentik a középutat és egyben a megoldást. Ennél a keménységnél a testnek van lehetősége, hogy valamennyire belesüppedjen a matracba, de a kelleténél nem tovább. Gerincoszlopunk három természetes görbülettel rendelkezik. A fordított c alakú homorú hátgerinc 12, a c alakú domború derék 5, a nyaki gerincszakasz pedig 7 csigolyából áll. Szakorvosok szerint a félkemény matracok alkalmazkodnak leginkább ezekhez a természetes görbületekhez. Az átlagos testalkatú emberek számára tehát a félkemény matracok nyújtanak pihentető alvást.

Milyen vastag legyen a matrac?

A matrac vastagsága lehet bármilyen. Egy fontos dolog van, amire oda kell figyelni: bizonyos vastagság alatt szükség lehet rá, hogy rugalmas ágyrácsot vegyünk mellé.

Próbálja ki a kiválasztott matracot!

A jó matrac hosszú távú befektetés, ezért szánjon elegendő időt az ideális matrac kiválasztására. A matracot abban a pózban próbálgassa, ahogy otthon aludni szokott. A kipróbálási idő minimum 10-15 perc legyen.

Az alváshoz használt eszközöket minimum 10 évente cserélni kell lehetőleg jobb minőségűekre. Az olcsó árfekvésű termékek nem biztos, hogy egészségünk szempontjából hosszútávon “kifizetődnek”.

Mikor forduljunk szakemberhez?

Ha a fenti otthon is használható technikák alkalmazásának ellenére a fájdalom több napja fennáll, nem múlik, esetleg rosszabbbodik, akkor érdemes orvoshoz fordulni. Akkor is javasolt orvoshoz menni, ha a páciens végtagzsibbadást tapasztal.

Derékfájdalom kezelése szakember segítségével

A diagnózis felállítása után lehet összeállítani a kezelési tervet, melynek része lehet fájdalomcsillapítás gyógyszeres, injekciós kúra vagy tapasz formájában, amit funkcionális személyre szabott gyógytorna egészít ki. A  panaszok csökkentését segítheti a kinezio tape felhelyezése, célzott gerincmasszázs, illetve gyógymasszázs alkalmazása.

Derékfájdalom kezelése McKenzie tornával

A McKenzie módszer a világ sok országában elfogadott, elismert és elterjedt módszer a különböző eredetű gerincproblémák, különösen a porckorongsérv kezelésére. Gerincbetegségek esetén a leggyakoribb panaszok közé tartozik a gerincsérv (porckorongsérv), a lumbágó valamint a gerincműtétek utáni hegképződés okozta fájdalom és mozgásbeszűkülés. McKenzie módszer megfelelő alkalmazásával sokszor a gerincműtétek is elkerülhetők. A kezelések alkalmával a Mckenzie terapeuta a pácienssel közösen megkeresi azt a személyre szabott mozdulatsort, gyakorlatot, amivel enyhíthető a fájdalom és optimális esetben a porckorong visszapréselhető a helyére.

A McKenzie gyógytorna egyes elemei hatékonyan alkalmazhatók a műtét utáni rehabilitációs időszakban. A gerincműtétek rehabilitációjára kidolgozott és jól működő gyógytorna protokollok vannak, amikkel viszonylag gyorsan segíthető a teljes felépülés. A McKenzie módszer elemei kiválóan alkalmazhatók a problémák kiújulásának megelőzése érdekében. Fontos tudni, hogy a gerincműtétek után is gyakori, hogy idővel visszatérnek, kiújulhatnak a derék-, hát- illetve nyaki panaszok.

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szaketerápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/
Tel: 06-30-190-7315

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu 

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

Kezelési lehetőségek


Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, illetve szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top