Skip to content
Telefon: +36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu
Porckorongsérv

Hogyan szüntethetjük meg a gerincsérv okát?

Érdekli Önt, miért nehéz a porckorongsérv (gerincsérv) okának megszüntetése?

porckorongsérv“Mária 43 éves, komoly derékfájása, illetve lábába kisugárzó fájdalma van. Életmódja minimális mozgást és sok irodai munkát, ezzel együtt ülést tartalmaz. Az első kezelésre nehezen mozogva érkezik, ülni már szinte alig tud. Lelkiismeretes, szakértő kezelést követően jobban érzi magát és kap instrukciókat az otthoni feladatait illetően. Türelmetlenül végighallgatja, hogy mit kellene otthon tennie, majd közli, hogy neki erre nincs ideje. Visszajön a második kezelésre, aminek végén ismét állapotjavulás tapasztalható, amit Mária szinte észre sem vesz. Elmondja, neki most már elég a tüntekből, operálják meg! Óvatos megjegyzésre, miszerint nagyon fiatal egy ilyen komoly betegséghez és érdemes lenne a betegség hátterének is utána járni, érkezik a villámgyors válasz. Az ő életében minden rendben van, nincs minek utána járni. Különben is, az ő betegségének biztos, hogy nincs köze semmi máshoz. Inkább operálják meg!”  

Igen, ez is egy álláspont és egyik útja a gyógyulásnak. Az a kérdés, hogy mennyire hatásos! Érdemes fontolóra venni, hogy létezik kiújuló gerincsérv (bizonyára Ön is hallott már erről), ami azt jelenti, hogy bizonyos esetekben hiába operálják meg a gerincsérvet, az mégis kiújul, azaz a kiváltó ok nem szűnik meg. Ez az állítás valamennyi sikertelen kezelésre igaz, azaz a kiváltó ok érintetlenül marad.

Gondoljuk el, hogy fáj a fogunk (rettenetes érzés…) és ha már nem bírjuk tovább, beveszünk egy jó erős fájdalomcsillapítót. Ha szerencsénk van és használ, akkor jobban érezzük magunkat. De mi történik, ha elmúlik a fájdalomcsillapító hatása? Bizony visszatér a fogfájás, aminek az okát valahogy meg kell szüntetni. Ugyanez az analógia igaz a porckorongsérvre is. Ideig-óráig jobban érezhetjük magunkat pl. fájdalomcsillapító injekciókkal, gyógyszerekkel, de jól csak akkor leszünk, ha az okot is kezeljük!

Mi szükséges a gerincsérv okának megszüntetéséhez?

 1. Megfelelő szakember
 2. A BETEG

Önmagában a legjobb szakember is tehetetlen, ha a beteg nem akar meggyógyulni. Mit jelent az, hogy nem akar meggyógyulni? Látszólag a legtöbben meg akarnak gyógyulni. Egyik kezelést a másik után próbálják ki, közben azt érzékelik, hogy semmi sem használ. A kezelést végző szakember irányt tud mutatni, viszont a beteg helyett nem tud megtenni olyan lépéseket, amikre neki kell elszánnia magát.

Mit tehet a beteg saját gyógyulása érdekében?

 • Léteznek olyan eszközök, tippek, amik megkönnyítik a mindennapi életet (pl. ülés közben ékpárna használata), ezeket érdemes beszerezni, illetve megfogadni a szakember által adott tanácsokat.
 • Bármennyire is nehéz elfogadni, de a gerincsérv gyógyítása megfelelő mozgásprogram nélkül ritkán hatásos. Erre bizony időt, energiát, anyagi eszközöket kell áldozni, viszont ha már eljutott valaki a komoly tünetek állapotába, ezt a lépést ritkán lehet megspórolni.
 • A gyógyulás érdekében változásra, változtatásra is szükség van. Elképzelhető, hogy életmódunk, életkörülményeink, esetleg a lelkünk változásra szorul. Lehetséges, hogy ülőmunka esetén be kell építeni némi mozgást az életünkbe, talán bizonyos konfliktus- helyzetet kell felszámolni, esetleg párkapcsolatunknak érdemes a mélyére nézni stb. ahhoz, hogy gyógyuljunk.

Miért olyan nehéz meggyógyulni?

A tünetek sok éven keresztül rakódtak egymásra, így azok rendbetétele sem történhet meg egyik pillanatról a másikra. Legyünk türelmesek Önmagunkkal szemben! A változás senkinek sem egyszerű, de szánjuk rá magunkat. Gondoljuk végig, ha mindent ugyanúgy csinálunk mint korábban, mitől születne más végeredmény? Azaz mitől gyógyulnánk meg? Ahhoz hogy ezt elérje, muszáj elindulni a változás útján. Higyje el, erre Ön is képes!

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is. Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Szaketerápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. Schroth, McKenzie, Dorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15., illetve online egyéni gyógytornára is van lehetőség.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/
Tel: 06-30-190-7315

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu 

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, illetve szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 4 hozzászólás érkezett

 1. Hála és köszönet, azért amit a gerincfájdalmaim csökkentésért tett Kiss Tünde gyógytornász.

  Ő általa megállapított, és leírt gyakorlatokat naponta kétszer végzem, és elmondhatom, hogy a fájdalmaim megszűnőben vannak. Már a szőlőskertemben is bírok dolgozni, naponta 6-10 km-t kerékpározok fájdalom nélkül.

  Még egyszer köszönet és hála. Tisztelettel keserű Béla.

 2. Tavaly májusban jutottam a mélypontra, iszonyatos fájdalom, jobb lábam erősen zsibbadt, alig tudtam kiegyenesedni.

  Az MRI több sérvet és kiboltosulást is mutatott. Addig csak fizioterápiára jártam, de már tudtam, hogy ha meglesz az MRI, akkor gyógytornával szeretném folytatni, mivel a fizioterápia nem hozott lényegi javulást. A gyógytorna mérföldkő volt, mert elkezdtek csökkenni a tünetek. A gyakorlatok betanulása után otthon is folytattam a tornát, szépen javultam. Egy idő után már igényem volt komolyabb mozgásra, elkezdtem óvatosan fekvőtámaszozni, kézisúlyzókat használni, hasizomt erősíteni. Étrendet váltottam, lecsökkentettem a szénhidrát bevitelt, elhagytam a cukrot. Tíz kilogrammal vagyok könnyebb jelenleg.  Mára eljutottam arra a szintre, hogy erőgyakorlatokat is tudok végezni. Teljes testsúlyos húzódzkodások is szerepelnek az edzésemben, edzésenként 25-30 darab (több részletben persze). Nem is olyan régen még egyet sem tudtam! Végzek még TRX gyakorlatokat, fekvőtámaszokat, stb. Jelenleg tünetmentes vagyok. Egyáltalán nincs fájdalmam. Az elmúlt egy évben, amióta mozgok, egyetlen visszaesésem volt, de egy hét alatt helyrejött, még táppénzre sem kellett mennem ( a munkahelyi vacak széken ülés okozta). Sokat segített az ékpárna, így sokkal jobb ülni.

 3. Egyetértek azzal a szemlélettel, hogy változtatni kell. Sajnos évtizedekig szenvedtem a gerincsérveimtől. Nyaki és lumbális  sérveim vannak. Mindig mozgó tipusu ember voltam. A lumbális II-es sérvet sajnos meg kellett műteni, mert kiszakadt. Tíz hónapba telt, amíg kitudtam egyenesedni. A fájdalmal ellenére próbáltam lazító gyakorlatokat végezni. Kiegyenesedtem, rengeteget gyaloglok és úszni járok. Reggel nyújtó gyakorlatokkal  kezdem a napot. A mozgásra és kiegyensúlyozott életre van szükség, hogy az ember fájdalmak nélkül tudjon élni.

   

   

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top