Skip to content
Telefon: +36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu

Megerőltetés nélküli mozgásterápia gerincsérveseknek!

gerincsérv

Gerincsérv és mozgás

Porckorongsérv (gerincsérv) esetén már a mozgásterápia szó is rosszul hangzik, sokan már a gondolattól is irtóznak, hogy abban a fájdalmas állapotban, amiben vannak, mozogjanak. Ez teljesen érthető, hisz a legtöbben nem vagyunk fakírok és nem akarjuk kínozni magunkat.

Tegyük fel most magunknak a kérdést: Miért is irtózunk a mozgásterápiáktól?

A legtöbben életmódjukból adódóan elszoktak a mozgástól, ezért már önmagában, fájdalom nélkül is nehéz elkezdeni mozogni. Fájdalommal pedig egyenlő a lehetetlennel, legalábbis ez a közvélekedés. Történt már meg Önnel, hogy reggel merev izomzattal ébredt, majd egy jót nyújtózott? Valószínűleg a nyújtózás nem volt megerőltető, mégis sokkal jobban érezte magát tőle. Ilyen a jó, gyógyítás céljára szolgáló mozgásterápia is. A megfelelő terápiától a páciens jobban fogja érezni magát! A cél nem az, hogy előre meghatározott számú gyakorlatot, pihenés nélkül elvégeztessünk a pácienssel, hanem az, hogy a kezelés végére ne kimerülnek érezze magát, hanem jobb állapotba kerüljön.

Milyen egy megerőltetés nélküli mozgásterápia porckorongsérv (gerincsérv) esetén?

  • Először is egyéni! Ez azért nagyon fontos, mert az a tapasztalat, hogy gerincsérv (porckorongsérv) esetén pácienseket olykor gyógyítási vagy rechabilitációs céllal csoportos gerinctornára irányítanak. Több fős, csoportos gerinctornán egyszerűen nem lehet a gerincsérvet kezelni! Jobb esetben a csoportvezető jelzi a gerincsérves páciensnek, mely gyakorlatot ne végezze. Rosszabb esetben a porckorongsérves beteg nagyon igyekszik minden gyakorlatot elvégezni, s ez akár még ronthat is az állapotán!
  • Figyelembe veszi a páciens mozgáshatárait, mozgáskultúráját, kondícióját! Egyéni kezelésen sem szabad ezeket túllépni, mert a pácienst megerőltetik azok a gyakorlatok, amik túlmutatnak pl. a mozgáskultúráján, ezáltal nem érik el a kívánt hatást. Más a haladási üteme tehát egy olyan gerincsérves betegnek, aki rendszeresen sportol, jó mozgáskoordinációval rendelkezik, mint annak, aki 30 éve nem sportol.
  • Egyéni kezelés során fokozottan előtérbe kerül a kezelést végző empátiája. Ezáltal a meghatározott gyakorlatsort nem csak “lediktálja”, hanem segít azok végrehajtásában is.

Torna gerincsérveseknek. Mik a lehetőségek?

* Akut gerincsérv esetén mindenképp személyre szabott megoldás a torna gerincsérveseknek.

Sajnos bármennyire is szeretnénk, nincs más megoldás, amivel a célirányos gyógytornát helyettesíteni lehetne, amennyiben a sérv nem operábilis. A terápia célja a kitüremkedés visszahúzása, ezt pedig McKenzie terápiával / McKenzie tornával lehet hatékonyan megtenni. A beteg állapotától függően a kezelést nagyon jól kiegészítheti a Breuss gerincmasszázs, ami segíti a porckorongok tehermentesítését. Szeretne többet megtudni a McKenzie gyakorlatokról! McKenzie gyakorlat letöltés.

* Porckorongsérv utókezelő torna

Az utókezelés célja az akut porckorongsérves tünetek megszűnését követően a kiváltó ok kezelése (ami lehet akár rossz terhelés, testtartás stb.), az izomzat megerősítése és a kiújulás megelőzése. Ehhez különböző, a beteg állapotához igazított gyógytorna módszerek alkalmazhatók.

* Gerinctorna

Stabilizált állapot esetén a közérzet javítására, a tartóizmok erősítésére javasolt gerinctorna foglalkozásokon részt venni. Érdemes szakképzett gyógytornász által vezetett csoportot választani. Otthoni gerinctorna gyakorlatokkal is lehet próbálkozni, ám legyen óvatos! Kérje ki szakember véleményét, mielőtt elkezd egyedül tornázni.

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is. Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Szaketerápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. Schroth, McKenzie, Dorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15., illetve online egyéni gyógytornára is van lehetőség.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/
Tel: 06-30-190-7315

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu 

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, illetve szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top