skip to Main Content
Telefon: +36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu

gerincsérvPorckorongsérv (gerincsérv) esetén már a mozgásterápia szó is rosszul hangzik, sokan már a gondolattól is irtóznak, hogy abban a fájdalmas állapotban, amiben vannak, mozogjanak. Ez teljesen érthető, hisz a legtöbben nem vagyunk fakírok és nem akarjuk kínozni magunkat.

Tegyük fel most magunknak a kérdést: Miért is irtózunk a mozgásterápiáktól?

A legtöbben életmódjukból adódóan elszoktak a mozgástól, ezért már önmagában, fájdalom nélkül is nehéz elkezdeni mozogni. Fájdalommal pedig egyenlő a lehetlennel, legalábbis ez a közvélekedés. Történt már meg Önnel, hogy reggel merev izomzattal ébredt, majd egy jót nyújtózott? Valószínűleg a nyújtózás nem volt megerőltető, mégis sokkal jobban érezte magát tőle. Ilyen a jó, gyógyítás céljára szolgáló mozgásterápia is. A megfelelő terápiától a páciens jobban fogja érezni magát! A cél nem az, hogy előre meghatározott számú gyakorlatot, pihenés nélkül elvégeztessünk a pácienssel, hanem az, hogy a kezelés végére ne kimerülnek érezze magát, hanem jobb állapotba kerüljön.

Milyen egy megerőltetés nélküli mozgáterápia porckorongsérv (gerincsérv) esetén?

  • Először is egyéni! Ez azért nagyon fontos, mert az a tapasztalat, hogy gerincsérv (porckorongsérv) esetén pácienseket olykor gyógyítási vagy rechabilitációs céllal csoportos gerinctornára irányítanak. Több fős, csoportos gerinctornán egyszerűen nem lehet a gerincsérvet kezelni! Jobb esetben a csoportvezető jelzi a gerincsérves páciensnek, mely gyakorlatot ne végezze. Rosszabb esetben a porckorongsérves beteg nagyon igyekszik minden gyakorlatot elvégezni, s ez akár még ronthat is az állapotán!
  • Figyelembe veszi a páciens mozgáshatárait, mozgáskultúráját, kondícióját! Egyéni kezelésen sem szabad ezeket túllépni, mert a pácienst megerőltetik azok a gyakorlatok, amik túlmutatnak pl. a mozgáskultúráján, ezáltal nem érik el a kívánt hatást. Más a haladási üteme tehát egy olyan gerincsérves betegnek, aki rendszeresen sportol, jó mozgáskoordinációval rendelkezik, mint annak, aki 30 éve nem sportol.
  • Egyéni kezelés során fokozottan előtérbe kerül a kezelést végző empátiája. Ezáltal a meghatározott gyakorlatsort nem csak “lediktálja”, hanem segít azok végrehajtásában is.

Jelentkezzen most állapotfelmérésre!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Back To Top