Skip to content
Telefon: +36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu

A gerincsérv kezelése

Gerincsérv kezeléseA gerincsérv kialakulása

A gerincsérv (porckorongsérv) egyre gyakrabban fordul elő a felnőtt lakosság körében. A hanyag testtartás, egyoldalú állandó vagy gyakori terhelések és a mozgásszegény életmód, kiemelten az ülő életmód előkészítik a gerincsérv (discus hernia) és más degeneratív gerincbetegségek és ezzel együtt a fájdalom kialakulásának lehetőségét.

Mi a gerincsérv?

A porckorongok a gerinc egész magasságában kitöltik a csigolyatestek közötti teret, amivel megakadályozzák a csigolyák súrlódását és a gerinc rugalmasságát is biztosítják. A porckorongok belsejében van a kocsonyás állagú mag, melyet egy keményebb, rostos gyűrű vesz körül. Ha ez a keményebb, rostos gyűrű meggyengül vagy megsérül, a belső, puhább állomány kitüremkedhet, súlyosabb esetben kiszakadhat. Ez a kitüremkedő rész nyomhatja a gerincvelői ideg gyökét, ami komoly fájdalommal járhat.

A kisízületek kopása következtében a terhelés teljes mértékben a porckorongra tevődik át azt állandó nyomás alatt tartva. A betegség kialakulásának kezdeti fázisában kisebb kidomborodás látszik, amit a magrészből levált kis darab a rostos állományt maga előtt tolva az ott futó szalagot boltosítja ki. A későbbiekben kiboltosulás, majd a teljes kiszakadás, kisérvesedése jellemző.

A gerincsérv, azaz porckorongsérv tulajdonképpen a csigolyák közötti porcok kitüremkedése, mely nagy fájdalommal jár, kialakulása pedig több okra is visszavezethető. 

Mitől alakul ki a gerincsérv?

A napjainkban jellemző mozgásszegény életmód, a sok ülés azt eredményezik, hogy a gerinc valamilyen módon sérül. A hirtelen emelés, megerőltetés, hajlongás vagy a sok ülés megterheli a gerincet. A csigolyák közötti szalagok és a porcok egy idő után már nem tudják a gerincre nehezedő nyomást passzív módon elnyelni.

A mozgásnak azért van nagy jelentősége, mert a gerincoszlop körüli izomzat megerősítése a rendszeres mozgatás által elősegíti a terhek egy részének átvételét, ezáltal hosszú távon kíméli magát a gerincoszlopot.

A gerincsérv tünetei

A gerincsérv (porckorongsérv) minden esetben fájdalommal jár. Attól függően, hogy a gerinc mely részén sérült a porckorong, és hol nyomja az idegeket, máshol jelentkezhet gerincsérv esetén a fájdalom.

Ez lehet nyaki, háti vagy akár deréktáji fájdalom is. Jelentkezhet hirtelen, egy rossz mozdulat során, de növekedhet lassan, fokozatosan is. Az ilyen porckorongsérv ( gerincsérv) akadályozhatja a hólyag- és bélműködést is, ilyenkor orvosi beavatkozásra lehet szükség.

Legjellegzetesebb tünet, ami alapján felmerül a sérv gyanúja, a valamely testrész irányában kisugárzó fájdalom.

Mik a gerincsérv leggyakoribb tünetei?

 • az érintett gerincvelői ideg nyomódása következtében a beidegzett végtag, testtáj zsibbadó, bizsergő érzete;
 • hosszabb ideig tartó állás , ülés esetén a deréktáj illetve az érintett gerincszakasz fájdalma;
 • tartós fájdalom esetén a fájdalmat enyhítő, kompenzáló testtartás un. oldaltartás
 • az esetleges ideggyöki nyomódás következtében kisugárzó, bizsergő fájdalom
 • koordinációs zavarok
 • érzészavarok

Milyen típusai vannak a gerincsérvnek / porckorongsérvnek?

 • Nyaki gerincsérv A nyaki gerinc leginkább terhelt szakaszán, a CV, CVI porckorongon fordul elő leggyakrabban a kiboltosulás. Ilyenkor a nyaki gerincmozgások beszűkülnek, a mozgás fájdalmassá válik, a páciens kényszertartásban tartja a fejét. Lehetséges tünetek: zsibbadás, felső végtagba sugárzó fájdalom, érzéskiesés, kézgyengeség, de súlyosabb esetben akár bénulásos tünetek is jelentkezhetnek.
 • Lumbális gerincsérv
  Ágyéki gerincsérv esetén a IV. porckorong az L5 ideggyököt nyomja, az V. porckorong sérülése pedig az S1 ideggyököt comprimálja. Ágyéki szakaszon leggyakrabban ezeknél a porckorongoknál alakul ki sérv.

A gerincsérv kezelése

 • Operáció: abban az esetben javasolt, amikor a konzervatív kezelés nem vezet eredményre, ill. különösen súlyos, bénulásos esetekben. Az operáció javaslata orvosi kompetenciába tartozik.
 • Konzervatív mozgásterápia: McKenzie tornával legtöbb esetben kezelhető a gerincsérv / porckorongsérv és elkerülhető a műtét.
Jelentkezzen most gerincsérv kezelésre!


Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, illetve szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Ehhez a bejegyzéshez 1 hozzászólás érkezett

 1. Németh Ida 77 éves ( ?mozgékony ?) nő vagyok, csak az állás és a járás okoz fájdalmat a baloldalamban, néha bizsereg a bal lábfejem is.
  MR és CT vizsgálat alapján “lumbális gerincsérvem van” az ágyéki szakaszon. Egy az egyben az Önök meghatározása illik rám – ezért az idézőjel.
  Úszni nem tudok (egy gyerekkori trauma miatt) – de heti 5 alkalommal szoba-biciklizem 30 percen át, ami nem okoz fájdalmat.
  A fájdalom miatt kissé féloldalas a járásom, a nyújtó gyakorlatokat próbálgatom, mert jók a tapasztalataim, de nem tudom mi a helyes gyakorlat az én esetemben.
  Szívesen tornáznék itthon – de nem tudom, milyen gyakorlatokat tanácsos végeznem?
  Ha kaphatnék leírásokat a gyakorlatokhoz – nagyon megköszönném! (sajnos nincs pénzem gyógytornászra)
  Köszönettel:
  Németh Ida

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top